EIB

Zvanična saradnja sa Evropskom investicionom bankom (EIB), prestižnom međunarodnom finansijskom institucijom, otpočela je u 2012. godini činom donošenja odluke o odobrenju kreditnih sredstava u iznosu od 50 miliona eura IRF-u, nakon čega je uslijedilo potpisivanje Finansijskog ugovora između dvije institucije. Pomenutim kreditnim aranžmanom obezbijeđen je veći kreditni potencijal IRF-a za svrhe finansiranja i jačanja mikro, malog i srednjeg biznisa.

Sama odluka Evropske investicione banke da kreditno podrži IRF predstavlja potvrdu uspješnosti Vlade Crne Gore i Investiciono-razvojnog fonda u obezbjeđivanju preduslova i stvaranju povoljne ekonomske klime za nesmetan i brz rast i razvoj malog i srednjeg biznisa.

Kreditna sredstva dobijena od EIB-a usmjeravaju se ka sektoru MSP, svakako pridržavajući se principa finansiranja održivog biznisa i ekonomske opravdanosti investicionih projekata, dok će jedan dio istih biti utrošen za finansiranje infrastrukturnih projekata.

Benefit pomenutog kreditnog aranžmana iz ugla krajnjih korisnika ogleda se u ostvarenju finansijske prednosti u vidu niže kamatne stope za 0,5% u odnosu na kamatne stope definisane kreditnim linijama IRF-a.

IRF će i u narednom periodu nastaviti aktivnosti u vezi modaliteta potencijalne i već uspostavljene saradnje sa ovom međunarodnom finansijskom institucijom u cilju unapređenja poslovanja IRF-a i ukupnog ekonomskog ambijenta.

KREDITIRANJE